inteligentni
opazovalec

intelligent
observer

Program
16. NOVEMBER

17.30 Pred-otvoritev razstave INTELIGENTNI OPAZOVALEC / Hic svnt dracones
Galerija Agorè, Gorica (I)

18.45 Post card walk, sprehod z umetniki AMRO (Art Meets Radical Openess)
Od galerije Agorè, Gorica (I) do Mestne galerije Nova Gorica

19.15 Martin Bricelj Baraga: Sončni koledar, ogled projekta Pri Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici

20.00 Odprtje razstave INTELIGENTNI OPAZOVALEC in uradna otvoritev festivala
Mestna galerija Nova Gorica

23.00 Pixxelpoint ~ Cosmic Sex: festivalska uvertura w/ RSN, Jaša Bužinel, Blažen DJ
Mostovna

17. NOVEMBER

12.00—19.00 Vandranje Goric; mapiranje Gorice/Nove Gorice, delavnica
Mentor: pETER Purg
Večdnevna delavnica se prične z instormansom ob otvoritvi festivala, ko bo mikro-lokacija nemudoma foto-mapirana, objavljena in všečkana. Naslednji dan se nadaljuje z intenzivno delavnico na prostem, ki bo udeležence popeljala skozi urbano krajino Gorice in Nove Gorice.
(Obutev in obleka primerna vremenu in za veliko hoje!)
Mestna galerija Nova Gorica

14.00—15.30 Poetični ulični sprehod, delavnica
Mentorica: Hanna Priemetzhofer
Na delavnici, ki bo potekala v angleškem jeziku, bodo udeleženci poskušali mapirati mesto z branjem in pisanjem.
Galerija Agorè, Gorica (I)

15.30—18.30 whois.com/pillwein/, delavnica
Mentor: Davide Bevilacqua
Na delavnici bodo udeleženci izkusili različne načine kako s pomočjo meta-podatkov digitalnih podob, določiti fizično lokacijo spletnega strežnika. S seboj prinesite prenosni računalnik! Delavnica bo v italijanskem in angleškem jeziku.
Galerija Agorè, Gorica (I)

18. NOVEMBER

10.00—12.00 Openlab z AMRO umetniki (Art Meets Radical Openess), pogovor, predstavitev umetnikov in razstave ter umetniška intervencija
Galerija Agorè, Gorica (I)

14.00—18.00 “Bodi Jimi tudi ti!”, delavnica
Mentorja: Stefan Doepner in Borut Savski iz Cirkulacije2
Delavnica izdelave enostavnih eno­strunskih električnih kitar z zaključno umetniško produkcijo, ki bo skupni koncert udeležencev. Brez starostnih omejitev za 15 udeležencev.
Grad Kromberk

19.00 Skupni nastop, predstavitev rezultatov delavnice “Bodi Jimi tudi ti!”
Grad Kromberk

19. NOVEMBER

17.30 Irena Pivka, Brane Zorman: Predstavitev projektov Hodi.TI in UHEL
UHEL so multisenzorne slušalke, ki sta jih avtorja razvila na podlagi zahtev in razvoja njunih okoljskih, hodečih performansov. Ambicija teh slušalk je možnost sočasnega zaznavanja in poslušanja realnih zvokov okolice z vnesenimi, prej posnetimi zvoki.
Mestna galerija Nova Gorica

19.00 Luca Giuliani: Opazujemo, torej sem, predavanje
Kaj danes pomeni opazovati? Kakšno je razmerje med podobami in realnim? In gledalec je ostal opazovalec? Kakšen odnos ima z digitalnimi in virtualnimi impulzi današnji človek ali kako nas definirajo antropologi in jezikoslovci »homo videns«?
Galerija Agorè, Gorica (I)

20. NOVEMBER

16.00 Irena Pivka, Brane Zorman: Hodi.TI, in-situ večmedijski performans Performans HODI.TI gledalec obhodi po vnaprej začrtani poti in mu sledi s pomočjo aplikacije na telefonu. S pomočjo zvočnih slik vtisnjenih v lokacijo začrtane poti, prehaja med fiktivnimi in realnimi situacijami. Performans prepleta naracijo in zvok s prostorom, s potjo.
(Obutev in obleka primerna vremenu in za veliko hoje!)
Mestna galerija Nova Gorica

19.00 Kratki animirani filmi iz zbirke Ars Electronica Animation Festival 2017
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

21. NOVEMBER

13.00 Janez Dovč: Tesla, glasbeno-gledališka predstava – za šole

20.00 Janez Dovč: Tesla, glasbeno- gledališka predstava
Osrednja osebnost iskrivega in udarnega glasbeno-gledališkega spektakla je izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«. Tesla se nam v šolski uri predstavi ne le kot znanstvenik in izumitelj, temveč tudi kot rahločuten vsestranski umetnik, neke vrste sodobni Leonardo Da Vinci, čigar način ustvarjanja je najpogosteje spominjal na Mozartovo ustvarjanje glasbe.
Vstopnina: 8 €
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

23. NOVEMBER

17.30 BridA, zaključno javno vodstvo po razstavi INTELIGENTNI OPAZOVALEC
Mestna galerija Nova Gorica

Inteligentni opazovalec

“Veseli me, da je mesec na nebu, tudi če ga tisti trenutek ne opazujem.” Albert Einstein

Tako je Einstein komentiral trditev Nielsa Bohra, češ, da se nič ne zgodi, dokler dogodka nekdo ne opazuje. Čeprav je od kvantne revolucije minilo že skoraj stoletje, vprašanje, ali je resničnost res odvisna od opazovalca, še vedno ostaja zavito v tančico skrivnosti.

Ali bi lahko danes soodvisnost med opazovalcem in resničnostjo aktualizirali tudi v umetnosti in pri tem trdili, da nekaj, kar je bila le majhna verjetnost, postane umetnina le zaradi opazovanja, ali je pri tem potrebno nekaj več? Na primer zavedanje, inteligenca, želja? Odgovor je enako negotov kot v primeru Meseca na nebu, ampak zdi se nam, da je v svetu umetnosti učinek opazovalca nedvomno generator vsega, od umetniškega dogodka, razstave, festivala do umetnosti same. Tisti, ki opazuje, je hkrati tudi tisti, ki umetniškemu delu daje smisel in končni pomen. Lahko bi rekli, da izmed nešteto možnosti izbere tisto svojo in edinstveno, ki je ne more izračunati ali nadomestiti nobena naprava oziroma algoritem.

Ob tehnološkem napredku, kot je umetna inteligenca, ki vse bolj briše meje med človekom in strojem, se danes utemeljeno sprašujemo, kdo je v vlogi opazovalca – je to človek ali neka naprava? Že vrsto let se kot umetniki tudi sami ukvarjamo z vprašanji, kot so vloga umetnika, publike in nenazadnje tehnologije v procesu umetniškega ustvarjanja. Sprašujemo se, kdo vse opazuje in kdo je v določenem trenutku opazovan in zakaj je opazovan. Prav tako nas zanima, zakaj so nekatere stvari in vsebine spregledane, nevidne ali celo namerno prikrite. Vse to samo zato, da bi spoznali in načrtovali umetnost, ki jo vse našteto terja.

Na letošnjem festivalu umetniki s svojimi projekti na različne načine problematizirajo vlogo opazovalca, na primer tako, da sami načrtno izstopijo iz procesa ustvarjanja ter opazovalcu predajo vlogo ustvarjalca. V svojih delih premišljeno gradijo sisteme, ki postavljajo pod vprašaj neizmerni razvoj tehnologije. Znotraj resničnega in virtualnega iščejo skrite pasti in nas nagovarjajo, kako jih lahko inovativno izkoristimo v kreativne namene — na primer, kako si sami zgradimo naprave, ki nam omogočajo, da vidimo ali slišimo tisto, kar nam je prikrito. Umetniki svoje projekte gradijo na presečišču resničnega in virtualnega, njihov ustvarjalni prostor širijo v podatkovne ekosisteme, ne da bi pri tem izgubili stik s svojimi čuti in telesom. Projekte kritično razvijajo v urbanih okoljih, ni jim dovolj to, kar jim ponuja sodobna tehnologija s pametnimi aplikacijami, temveč jih poskušajo nadgraditi. Iščejo in razkrivajo fizične izvore informacij, ki so nam preko spleta posredovane kot zapakirane resničnosti — skratka, v nas skušajo na vsak način vzbuditi inteligentnega opazovalca.

Umetniki so tisti, ki nam vedno znova odpirajo poglede na nove dimenzije, gradijo alternativne modele razmišljanja ter v nas prebujajo skrite potenciale. Kot izhod iz tesnobe, ki se kaže kot eden izmed neizogibnih stranskih učinkov napredka, nas njihova umetnost vedno znova spodbuja k nenehni redefiniciji pojma inteligentnega.

Skupina BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica,

ki jo sestavljajo diplomanti beneške Akademije lepih umetnosti, se je formirala med študijem leta 1996. Skupina, ki ustvarja lastno produkcijo na širokem polju sodobnih umetniških praks, razstavlja tako doma kot v tujini, poleg tega pa sodeluje tudi v številnih mednarodnih rezidenčnih programih v tujini, na delavnicah in seminarjih. Dela skupine BridA so bila odkupljena za več mednarodnih zbirk sodobne umetnosti. Leta 2015 je za 20-letno uspešno delovanje na področju umetnosti prejela najvišje priznanje Mestne občine Nova Gorica, nagrado Franceta Bevka, leta 2018 pa mednarodno nagrado tesla.

Sodelujoči umetniki
Kontakti

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica


Vodja projekta: Pavla Jarc
Tel.: 05 33 540 11
direktor@kulturnidom-ng.si

Koordinator projekta: Mateja Poljšak Furlan
Tel.: 05 33 540 15
mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Tehnični vodja: Tadej Hrovat
Fotograf: Matej Vidmar

Arhiv
Katalog

Prenesi

Festival sta omogočila

Partnerji

Sponzorji