PREDMET
Leta 1995 sem sanjala o tem, da bi postala prepoznavna računalniška umetnica, ki bi svoja dela prikazovala na razstavah po celem svetu. Dolga leta sem potovala po Evropi, opremljena s spalno vrečo in prenosnim računalnikom, ustvarjala umetniške projekte v različnih krajih, a moj uspeh, moj preboj, kar nekako ni prišel.
Leta 2005 sem internetno umetnost končno obesila na klin. To je bil čas Bloggerja, Facebooka in Youtuba. My odgovor na Web 2.0 je bil neobičajen: začela sem izdelovati denarnice iz praznih kartonastih embalaž mleka. Ker sem bila še vedno računalniška umetnica, sem posnela video moje reciklirane denarnice. Takrat sem dosegla svoj največji uspeh na internetu.
Piše se leto 2015 in jaz še danes izdelujem denarnice iz praznih kartonastih embalaž mleka. Skozi leta sem zbrala številne različne embalaže. Eden mojih najljubših dizajnov je rastrirana embalaža za Alpsko mleko. Žal je litrska embalaža zdaj kvadratne oblike, iz katere je mnogo težje izdelati denarnico. Enako obliko ima le mali tetrapak, kar simbolizira mojo kariero internetne umetnice tu, na Pixxelpointu.
UMETNIK / UMETNICA
Cym (Simone van Groenestijn, 1973), je v Amsterdamu študirala interaktivni dizajn in nestabilne medije in trenutno obiskuje magistrski študij izobraževanja v umetnosti v Rotterdamu. Ustvarja skupaj z mednarodnimi skupinami umetnikov, kot so 42, Aether9 in Acryl. Ustanovila je umetniški center na stari kmetiji v Avstriji.
Pri svojem umetniškem ustvarjanju se Cym opira na predmete in situacije iz vsakdanjega življenja. Pri svojem delu situacije iz vsakdanjega življenja postavlja v novo luč, tako da pripovedujejo nove zgodbe. Našo pozornost preusmerja na stvari, ki jih vidimo vsak dan, a jih pogosto sploh ne opazimo. Z minimalnimi posegi, na primer s postavljanjem vprašanj, Cym gledalca spodbuja, da na stvari pogleda z drugačne perspektive.
Cym je ustvarila fascinanten jezik podob, objektov in video posnetkov, ki jih predstavlja v različnih projektih, od medijske umetnosti do izobraževanja in celo prodaje predmetov na lokalni ulični tržnici.
Cym živi in dela v Avstriji in na Nizozemskem.

www.cym.net