Pixxelpoint se je v času svojega delovanja nedvomno uveljavil kot eden pomembnejših festivalov računalniške umetnosti v slovenskem prostoru in si obenem izoblikoval ugled tudi v mednarodnem merilu. Namen festivala je približati informacijsko tehnologijo širši publiki in obenem ozavestiti predvsem mlajše generacije na drugačne možnosti uporabe računalnika, ki presegajo zgolj domačo uporabo. V svetu, ki se prav s pomočjo le teh tehnologij neustavljivo spreminja, se nam zdi razumevanje osnov tehnokulturnega razvoja, kot del splošne izobrazbe, nadvse pomembno. Prav umetnost (digitalna) pa je lahko tisto sredstvo, preko katerega se tehnologija in novi mediji pretvorijo v izraz, ki je ljudem bližji in razumljivejši.

Festival konceptualno sledi spremembam, ki smo jih uvedli že na prejšnji ediciji. Dela, predstavljena na razstavi ne bodo izbrana izključno preko mednarodnega razpisa, temveč bomo k sodelovanju povabili tudi širše uveljavljene ustvarjalce s področja digitalne oziroma raziskovalne umetnosti. Festival je tematsko obarvan. Igor Španjol, kurator festivala, je za temo določil naslov »Nazaj«, s katero želi sprožiti razmišljanja o tem, kako umetnostne rabe novih medijskih tehnologij povezujejo diskurz o spremenljivosti linearnega toka dogodkov z zavestjo o popolni dokončnosti časa.

Festival želimo dodatno razširiti in prestopiti meje galerijskega prostora, saj je postal premajhen za vse projekte, ki jih želimo realizirati. Prvič se bo festival odvijal tudi na drugi strani meje, v sosednji Italiji, k sodelovanju smo namreč povabili Kulturni dom Gorica in Univerzo iz Gorice – DAMS, ki ima oddelek za nove medije. Razstavo, kot osrednji del festivala želimo namreč prenesti na več lokacij v Novi Gorici in Gorici. Čezmejno sodelovanje v okviru festivala se nam zdi zelo pomembno, saj bosta obe mesti skupaj postali enotno središče digitalne umetnosti v širšem prostoru. V okviru festivala bomo tako organizirali kar tri razstave digitalne umetnosti, ki bodo zasnovane tematsko. V Mestni galeriji Nova Gorica pa bodo predstavljena tudi dela širše uveljavljenih ustvarjalcev s področja digitalne oziroma raziskovalne umetnosti, ki jih bo na festival povabil kurator razstave.

Razstava digitalnih projektov se bo odvijala na različnih lokacijah v mestu, poleg tega bomo organizirali tudi nekajdnevni simpozij na letošnjo temo in povabili nekatere predavatelje, da za udeležence festivala organizirajo različne delavnice. Obfestivalsko dogajanje bodo popestrili številni glasbeni dogodki.

Slike s festivala