Januš Aleš Luznar

ICTUSCORDIS "modulatio"


ICTUSCORDIS “modulatio’’ je intermedijski performans oziroma avdiovizualni laboratorij, katerega glavni subjekt je umetnikovo srce. Projekt raziskuje interakcijo med umetnostjo in psihologijo, med fizičnim in duševnim organizmom. Januš Aleš Luznar za inspiracijo uporablja metodo Biofeedback, saj vzburjenje, intenziteto in hitrost bitja srca manipulira z raznimi mešalnimi tehnikami in zvoki. V performansu ne uporablja zvočnih zank ali semplov. S posebej za to narejenim vmesnikom – analognim predojačevalcem z elektronsko modificiranim stetoskopom – v realnem času manipulira z zvokom svojega srca, pri čemer uporablja razne mešalne tehnike ter module za efekte in obdelavo zvoka. Ustvarjeni zvok interpretira tudi v digitalni obliki, kjer loči zvočni spekter in hitrost. Digitalni signal nato sproži spremembe v vizualizaciji, s čimer nastane serija abstraktnih ritmičnih vizualizacij.

Umetnik obiskovalce povabi v svoj posvečeni prostor umetniške in duhovne intimnosti ter jih nagovarja, naj se pustijo odnesti zvokom in vizualizacijam njegovega srčnega utripa. S performansom želi vzbuditi zavest skozi poslušanje in opazovanje. Najti se v bitju srca nekoga drugega pomeni prepoznati povezavo med vsem, kar obstaja. 
ICTUSCORDIS ‘“modulatio’’ is an intermedia performance, audio-visual laboratory whose main subject is the heart of the artist.

Januš Aleš Luznar je raziskovalec umetniških praks, zvočni skladatelj, producent in DJ. V otroštvu se je učil violine in kitare. Konec devetdesetih pa je začel eksperimentirati z zvokom, glasbo ter vizualnimi umetnostmi. Leta 2000 se je kot eden izmed prvih sodelavcev pridružil društvu Atelje 2050, kjer je bil zadolžen za tehnično podporo, organizacijo glasbenih prireditev, razstav in medijskih delavnic. Leta 2003 je bil izbran na Red Bull Music Academy, kjer se je udeležil dvotedenskega usposabljanja iz glasbenih umetnosti. Med letoma 2003 in 2007 se je udeležil tudi številnih seminarjev o medijih in umetnosti. Od leta 2004 do 2008 je deloval kot mentor delavnic za produkcijo elektronske glasbe in didžejanje. V letu 2008 se je ločil od Ateljeja 2050 in se pridružil društvu KUD Center 21 (Hupa Brajdič Produkcija).

Njegova poklicna kariera ga je vodila od produkcije umetniških projektov do organizacije, skladanja glasbe za kratke filme, gledališče, modne revije, pravljice, plesne predstave in tudi do igralstva.

//ictuscordis.org  
//soundcloud.com/ictuscordisorg