Program
Četrtek, 10. 12. 2020

20.00 Odprtje razstave ŽARIŠČA in uradna otvoritev festivala Pixxelpoint 2020
Mestna galerija Nova Gorica in Rotunda SNG Nova Gorica
Na razstavi se bodo predstavili:
AformX, Aphra Tesla Operating System, Beam Team (Stella Ivšek, Anja Romih), BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica, Marko Batista, Martin Bricelj Baraga, DDTLab, Brad Downey, Luka Frelih, Valerie Wolf Gang, Karlo Hmeljak, Uja Irgolič, Sanela Jahić, Marko A. Kovačič, Tomo Križnar, Bojana Pivk Križnar, Miroslav Ničić, Simina Oprescu, Marko Ornik, Julia Schneider, Tilen Sepič, Jože Slaček, son:DA, Marko Vivoda, Aleš Zupanc, Lena Kadriye Ziyal.



Petek, 11. 12. 2020

18.00 Jata C (beeplip, OR poiesis, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljić Podešva, Brane Zorman): Bibaret JC210120, zvočni performans (spletni prenos v živo)
KLUB Teater, Nova Gorica
V svojem performansu bodo umetniki beeplip, OR poiesis, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljić Podešva in Brane Zorman prisluškovali bitjem, ki premorejo popolno preobrazbo telesa in sobivajo v soodvisnosti z drugimi vrstami. Preko slušne zaznave bodo poskušali vpeljati svoj lastni umetniški uvid v obliki spekulativne misli in ustvarjalnosti na temo bližnjega sobivanja z žuželkami in členonožci.

Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2019
Partner: Prirodoslovni muzej Slovenija – Slovenski arhiv živalskih zvokov, zanj dr. Tomi Trilar
V skladbi je z dovoljenjem uporabljeno nekaj vzorcev iz zvočne knjižnice George Vlad, Mindful Audio.



Sobota, 12. 12. 2020

20.00 Jasna Hribernik, Ljoba Jenče: Komunikacija eholokacija, avdio vizualni performans (spletni prenos v živo)
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica
V sodelovanju z: Markom Franklinom/The Oceania project, Borutom Čelikom, doc. dr. Andreeo Oarga-Mulec, Univerzo v Novi Gorici, doc. dr. Janezom Mulcem, ZRC SAZU, Tomažem Šimnovcem ter Zalo Zio Lenardič.



Nedelja, 13. 12. 2020

16.00 Lavoslava Benčić: Integrirane prakse v umetnosti in znanosti, spletno predavanje
Umetnica bo predstavila zgodovino, glavne predstavnike in tehniko grafičnega zvoka.

► povezava na predavanje (ZOOM / Meeting ID: 993 1763 3408, Passcode: 763422)

17.30–19.00 Lavoslava Benčić: Delavnica grafičnega zvoka, spletna delavnica
Na e-delavnici bodo udeleženci oblikovali zvočne strukture. Delavnica je namenjena predvsem ustvarjalcem brez predhodnih skladateljskih znanj in izkušenj. Udeleženci spremljajo e-delavnico na lastnih računalnikih preko Zooma. Predhodno si namestijo brezplačno programsko opremo. Število sodelujočih omejeno na do 10. Prijave sprejemamo na pixxelpoint@kulturnidom-ng.si do zapolnitve mest oz. najkasneje do petka 11. 12. 2020.



Ponedeljek, 14. 12. 2020

19.00 Valerie Wolf Gang: Odsotnost čutnega zaznavanja v t.i. »post-Covid obdobju« novih svetovnih sprememb, spletni pogovor v živo
Moderator: Ida Hiršenfelder
Globalni premiki v razvoju delovanja družbe in hkrati hiter odziv na nastalo pandemijsko situacijo so nas dobesedno čez noč potisnili v še večjo simbiozo življenja s sodobno tehnologijo. Umetnica skozi raziskovalni proces išče nadomestek odsotnosti čutnega zaznavanja ter ponuja možne rešitve ter alternative, ki bi nadomestile ta pomemben segment sodobne družbe, hkrati pa odpira vprašanja širši javnosti o posledicah trenutnih globalnih sprememb in adaptacij življenjskega sloga na življenje brez fizičnega dotika. Glavno vprašanje tega trenutka kaže na to ali smo na takšne spremembe zares pripravljeni in ali so naši možgani sposobni dohajati vse hitrejši razvoj novih medijev na pragu tehnološke singularnosti.
Poslušalci boste lahko na spletnem dogodku sodelovali s svojimi vprašanji.



Torek, 15. 12. 2020

18.00 Dr. Maša Jazbec in Špela Pavli Perko: Festival Speculum Artium in DDTlab, spletni pogovor v živo
Moderira: Bogdan Šteh
Speculum Artium je festival novomedijske kulture, ki se je prvič odvil leta 2008 pod vodstvom Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, od leta 2009 naprej pa v Delavskem domu Trbovlje, ki je v celoti prevzel tudi njegovo organizacijo in kuratorstvo. Festival vpeljuje novomedijske in intermedijske vsebine na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni ter jih spaja z izobraževanjem in gospodarstvom. Prav sinergija področji, kot so izobraževanje, gospodarstvo, znanost in tehnologija je vodilo vsakoletnih ustvarjalcev festivala. Iz novomedijske paradigme, je v okviru projekta RUK (Mreža centrov raziskovalne umetnosti in kulture) nastal leta 2019 tudi laboratorij DDTlab z vizijo raziskovanja na področju novomedijske tehnologije, znanosti in gospodarstva.
Poslušalci boste lahko na spletnem dogodku sodelovali s svojimi vprašanji.



Sreda, 16. 12. 2020

18.00 Miha Horvat, Predstavitev festivala MFRU, performativni spletni pogovor v živo
Pogovor o festivalu MFRU kot o razvijajoči se instituciji, geografsko-politični in gospodarsko-zgodovinski sredini v kateri nastaja in živi, o njegovem arhivu in delu na le-tem ter o včeraj, danes, jutri njegovih vsebin. Mednarodni festival računalniške umetnosti, znan tudi pod kratico MFRU, je v Sloveniji in tudi širši regiji v svojih začetkih opravil pionirsko delo pri predstavljanju teorije in umetniške prakse računalniške umetnosti in novih medijev ter je tako ena od osrednjih inštitucij računalniške, elektronske, novo medijske, inter(trans) medijske oziroma interdisciplinarne umetnosti v regiji, ki skrbi tako za predstavitev kot za razvoj te umetnosti in teorije. MFRU je prvič potekal leta 1995 Mariboru.
Poslušalci boste lahko na spletnem dogodku sodelovali s svojimi vprašanji.



Četrtek, 17. 12. 2020

19.00 Žarišča 2020, spletni pogovor v živo
Moderator: Ida Hiršenfelder
Predstavitev letošnje posebne edicije Pixxelpointa. V pogovoru bodo sodelovali: Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica in vodja festivala, Sendi Mango, koordinatorka letošnje edicije, in Mateja Poljšak Furlan, koordinatorka projekta in odgovorna za stike z javnostmi.



Celotno dogajanje lahko spremljate in povezave na spletne dogodke na www.pixxelpoint.org in www.facebook.com/pixxelpoint.



Katalog
Prenesi
O FESTIVALU

Tako kot je letošnje leto, zaznamovano predvsem s koronavirusom, posebno, je poseben tudi 21. festival sodobnih umetniških praks – Pixxelpoint. Zaradi epidemiološke situacije, ki je letos vse postavila na glavo, smo bili primorani spremeniti koncept festivala, in porodila se nam je ideja, da bi letošnjo edicijo festivala namenili soočanju in predstavitvi slovenskih festivalov, ki se podobno kot mi ukvarjajo s prezentacijo sodobnih umetniških praks in delujejo na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Tako se bodo na letošnjem Pixxelpointu predstavili festivali: MFRU (ki ima poleg Pixxelpointa najdaljšo tradicijo), KIBLIX, Speculum Artium, SONICA, Svetlobna gverila in IZIS, s projekti uveljavljenih domačih in tujih umetnikov. V okviru Pixxelpointa bomo torej pod eno streho združili vse festivale ter širši javnosti skozi razstavo ter druge obfestivalske dogodke ponudili prerez dogajanja na slovenski intermedijski sceni in morda odprli možnosti za morebitna nadaljnja sodelovanja.

Letošnja festivalska edicija nosi naslov Žarišča, žarišča intermedijske umetnosti na Slovenskem, ki kljub družbenim spremembam, stanju duha v družbi in virusom žarijo na našem intermedijskem zemljevidu, delujejo, ustvarjajo, opozarjajo, problematizirajo in se na svojstven način angažirano odzivajo na aktualna družbena stanja. Navdih za tak naslov smo dobili prav v teh izrednih koronačasih, ko se iz dneva v dan pojavljajo nova žarišča virusa, zaradi katerih smo priče omejevanju svobodnega gibanja in socialnih stikov, strahu ter ekonomski in drugim negotovostim, ki omejujejo naše delovanje in povzročajo vsesplošno nelagodje v družbi.

S festivalom želimo na nek način kljubovati trenutni nepredvidljivi situaciji, zato vabljeni v ta (p)osebni svet umetnosti, ki vsebuje veliko znanega, vselej pa nam razpira nove horizonte in pušča čar neodkritega.

Pavla Jarc
direktorica Kulturnega doma Nova Gorica in vodja festivala

žarišča intermedijske umetnosti na Slovenskem
UMETNIKI
Kontakti

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica


Vodja projekta: Pavla Jarc
Tel.: 05 33 540 10
direktor@kulturnidom-ng.si

Koordinator projekta: Mateja Poljšak Furlan
Tel.: 05 33 540 15
mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Koordinatorka 21. Festivala: Sendi Mango
pixxelpoint@kulturnidom-ng.si

Tehnični vodja: Tadej Hrovat
Fotograf: Matej Vidmar

Oblikovanje: BridA

VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV


Arhiv

Festival sta omogočila

Partner

Sponzorji