×

MI

Kuratorka: Rene Rusjan

Mi. Smo to mi in vi, jaz in ti, so to tudi oni – in kdo so? Smo to Goričani, Slovenci, Evropejci, kristjani, ateisti, revolucionarji, mame, otroci, družine, take in drugačne? So oni, ki prihajajo tudi mi, smo mi tisti, ki ostajamo, ali morda odhajamo? Smo mi tisti, ki živimo tu in zdaj, ali vsi, ki smo kdaj in kdaj bomo živeli? Kdo smo mi? Kdo vse smo lahko mi? Človek? So živali tudi mi? Kaj pa druga bitja tega planeta, so tudi mi? Tudi, če dihajo na škrge ali sploh ne dihajo? Smo mi skupaj s tistimi za ozvezdji, ali so to oni, ste to vi? Kaj si imamo povedati, mi?

Pred meseci sem sprožila proces, ki se je razvijal skozi vse leto. Zgoščeno dogajanje, ki se zgodi v festivalskem tednu decembra 2016, je le zaključek neke faze tega procesa, pravzaprav je to le točka, kjer se srečajo poti vseh sodelujočih, je festival, praznovanje in predstavitev, komunikacija skozi dogodke, ko se nam pridružijo tudi obiskovalci. Posebnost letošnje edicije Pixxelpointa je posebej dolg in razvejan proces, skozi katerega povezujem sodelujoče v njem. Umetnice v sodelovanju z drugimi umetniki in s študenti umetnosti, z znanstvenicami ter laboratoriji in raziskovalnimi centri Univerze v Novi Gorici, z lokalno skupnostjo, v raziskovanju specifik obmejnega življenja v luči mednarodnih tokov, vse to na križiščih med umetnostjo, znanostjo in družbo ter vsakdanjim življenjem.

Morda je glavno vprašanje, ki si ga zastavljam skozi ta proces, kako vidimo drug drugega. Ne le skozi umetnost ali znanost, temveč predvsem, kako nam vse to pomaga preživeti, kako je s tem povezana usoda človeškega bitja.

Seveda se ob naslovu Mi vprašam po Zamjatinovem romanu iz leta 1921, v kakšne ograde in steklene kupole smo ujeti zdaj in kdo so Varuhi in Dobrotniki, ki nam urejajo življenja; je izbira med menoj in vami, lahko še kako drugačna? Smo kot družba selfijev v drugi skrajnosti ali je to le iluzija? Kje je meja med razumevanjem mene in nas, ki spoštuje mene, a jo enako skrbi za nas, vas in njih? Svobodo zamenjati za srečo … je to to? Druga referenca iz mojega otroškega praspomina, iz šestdesetih let, je še starejša številka revije LIFE iz zbirke mojega očeta. Spominjam se te magične fotografije, kjer polna dvorana ljudi, s "čudnimi" očali, zre v skupno "prihodnost". Takšna mi je ostala v spominu tudi kasneje, ko sem izvedela, da ljudje sedijo v dvorani, kjer si bodo pravkar ogledali prvi 3D film. (Gre za fotografijo sodelavca revije LIFE J. R. Eyermana, Para­mount Theater v Hollywoodu, 1952, premiera prvega celovečernega filma v barvni 3D tehniki Natural Vision.) V mojem spominu ti ljudje zrejo v bodočnost, polno napredka, to je čas poletov na Luno (1969), ko sva z nono na naši črno beli televiziji spremljali razburljiva poročila s Cape Canaverala in Apollovih javljanj v Houston, oddajo Po sledeh napredka, polno obetajočih izumov, ki nam bodo izboljšali življenje. V zraku je bilo upanje in zaupanje v svetlo prihodnost in napredek ter, ne glede na hladno vojno, zazrtost v zvezde. Spominjajoč se teh časov se sprašujem, kako sedaj izgleda ta njihova prihodnost. Zrli so sem, kjer smo sedaj mi. Kaj se je vmes zgodilo, kam smo prispeli? Tehnični napredek se je res zgodil, vendar – ali smo zaradi tega res srečnejši? Kaj pa družbeni odnosi, kakšen je ta vidik takratne prihodnosti, naše sedanjosti? Kaj lahko povemo njim iz naše perspektive, in s tem sami sebi v sedanjosti in prihodnosti? Kako lahko skozi to pogledamo na lastno prihodnost in prihodnost zanamcev?

Kuratorka: Rene Rusjan

Rene Rusjan je leta 1987 diplomirala na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani; samostojna umetnica do 2009; soustanoviteljica KD Galerija GT (1988); soustanoviteljica in programska vodja Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart (1994) ter soustvarjalka naslednice, Visoke šole za umetnost (2009), sedaj Akademije umetnosti (2016), Univerze v Novi Gorici in njenih programov, kjer je od 2009 zaposlena kot direktorica programa in profesorica sodobnih umetniških praks.Umetnost raziskuje skozi prizmo njene vloge v naših življenjih.


Sodelujoči avtorji

Robertina Šebjanič, Andreea Oarga Mulec, Tea Hvala, Jasna Hribernik, Antonio Della Marina, Alessandra Zucchi, Denis Mavrič, Paul Bush, Niloufar Tajeri, Gal Kirn, Tanja Lažetić, Helene Thuemmel, Rawan Hourani, Sabina Đogić, Anja Medved, Nadija Mustapić, Toni Meštrović, Vesna Bukovec, Widad Tamimi, Nika Avtor, Anja Golob, Nemanja Ćađo, Nina Šorak, Urša Adamič, Pila Rusjan, Gaja Kutnjak, Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik, Neja Kaligaro, Valerie Wolf Gang, Ruobing Wang, Petra Varl, Metod Blejec, Una Rebić, Miha Colner, Slavko Glamočanin, Postaja Topolove/Stazione di Topolò, SMO – Slovensko multimedialno okno


Program

Petek, 2. december

17.30: Pred-otvoritev
Razstavni prostori Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici

18.30: Pred-otvoritev
Razstavni prostor Trgovskega doma

19.30: Pred-otvoritev
Carinarnica

20.00: Odprtje razstave Mi in uradna otvoritev festivala Pixxelpoint 2016
Mestna galerija Nova Gorica

21.00–22.00: Denis Mavrič, Energijske interakcije: interaktivna instalacija v prisotnosti avtorice
Rotunda SNG Nova Gorica
Sobota, 3. december Izmenjevanje srajc v okviru projekta shirting…, ki bo potekalo skozi ves festival. Točka izmenjave je v Mestni galeriji Nova Gorica.
Prijave: mestnagalerija@kulturnidom-ng.si.

Sobota, 3. december

11.00–13.00: Petra Varl, Izrezi/Cutouts: fotografski sprehod z umetnico in njenimi iz kovine izrezanimi prenosnimi risbami Sprehod od Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, mimo tunela pod Kostanjevico, Carinarnice in Železniške postaje Nova Gorica do Mestne galerije Nova Gorica

12.00–15.00: Helene Thuemmel, Digitalni kamni ali Kje je Tito: individualni pogovori o napisih na hribih
Carinarnica

13.00–14.00: Ruobing Wang, Eat Me
Umetnica iz Singapurja v Mestni galeriji Nova Gorica in Goriški knjižnici Franceta Bevka postavlja kompozicije iz zelenih knjig. V soboto še lahko prinesete svoje odslužene knjige z zelenim ali zelenkastim hrbtom, umetnica jih bo vključila v svojo kompozicijo in se pogovarjala z vami.
Mestna galerija Nova Gorica

16.00–18.00: Paul Bush, While Darwin Sleeps (5’) in Babeldom (85’), filma
Po projekciji bo Igor Prassel vodil pogovor z avtorjem.
Festival Pixxelpoint v sodelovanju z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici in festivalom Animateka. Kinemax

19.00–21.00: Denis Mavrič, Energijske interakcije: interaktivna instalacija v prisotnosti avtorice Rotunda SNG Nova Gorica

Nedelja, 4. december

9.00–16.00: Ekskurzija Mi – prostori umetnosti in kulture
Obiskali bomo Postajo Topolove pri Čedadu in muzej SMO – Slovensko multimedialno okno v Špetru Slovenov, Italija.
Za brezplačni prevoz se lahko prijavite na mestnagalerija@kulturnidom-ng.si.

Ponedeljek, 5. december

11.00–13.00: Mi – spomin za prihodnost – spomenik, diskusija
Diskusijo s sodelujočimi avtoricami in avtorji (Anja Medved, Gal Kirn, Niloufar Tajeri, Tanja Lažetić, Nemanja Ćađo, Helene Thuemmel) bo vodil Miha Colner.
Trgovski dom

14.00–16.00: Helene Thuemmel, Digitalni kamni ali Kje je Tito: individualni pogovori o napisih na hribih
Carinarnica

18.00–19.15: Nika Autor, V deželi medvedov (Slovenija, 2012, 72’), film

19.15–20.30: Mi – spomin za prihodnost – vloga umetnika, diskusija
Diskusijo s sodelujočimi avtoricami (Nika Autor, Vesna Bukovec, Widad Tamimi, Rawan Hourani, Sabina Đogić) bo vodil Miha Colner.
Kulturni dom Nova Gorica

Če pa ste v Ljubljani, si ob 20.00 v Plesnem Teatru Ljubljana lahko ogledate predstavo Kje sem ostala. Predhodne rezervacije na telefonsko številko: 041 581 319.
PTL, Prijateljeva 2a, Ljubljana

Torek, 6. december

14.00–16.00: Helene Thuemmel, Digitalni kamni ali Kje je Tito: individualni pogovori o napisih na hribih Carinarnica

18.00–21.00: Denis Mavrič, Energijske interakcije: interaktivna instalacija v prisotnosti avtorice
Rotunda SNG Nova Gorica

Sreda, 7. december

14.00–16.00: Helene Thuemmel, Digitalni kamni ali Kje je Tito: individualni pogovori o napisih na hribih Carinarnica

18.00–19.00: Jasna Hribernik, Vitanje v vesolju – Sunita
(Slovenija, 2015, 52’), film

19.00–20.00: Mi – v vesolju, diskusija
Po projekciji bo Ervin Hladnik Milharčič vodil pogovor z avtorico filma, znanstvenikoma astrofizike Univerze v Novi Gorici prof. dr. Samom Staničem in doc. dr. Sergeiem Vorobiovim ter z direktorjem Slovenske znanstvene fundacije dr. Edvardom Kobalom.
Kulturni dom Nova Gorica

Četrtek, 8. december

10.00–15.00: Ekskurzija Mi – prostori znanosti, prostori umetnosti
Obiskali bomo laboratorije in raziskovalne centre Univerze v Novi Gorici, ki so v Rožni Dolini, Ajdovščini in Vipavi, potem pa se vrnili v Mestno galerijo Nova Gorica, da si ogledamo plod sodelovanja med umetnicama (Robertina Šebjanič, Tea Hvala) in znanstvenico (Andreea Oarga-Mulec, UNG)
Za brezplačni prevoz se lahko prijavite na mestnagalerija@kulturnidom-ng.si.

16.30–17.30: Rawan Hourani, Razglednice lovilca sanj, otroška delavnica z Likovno šolo v Mestni galeriji Nova Gorica
Mestna galerija Nova Gorica

17.30–22.00: Pixxelpoint obišče PAIC (Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti) v Oseku pri Šempasu – s predstavitvijo delavnic in javno okroglo mizo. Po dogodku sledi pogostitev z lokalnimi kulinaričnimi in vinskimi dobrotami.
V organizaciji Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici ter KTD Osek.
Za brezplačni prevoz se lahko prijavite na mestnagalerija@kulturnidom-ng.si.

Petek, 9. december

15.00–16.30: Rawan Hourani, Razglednice lovilca sanj, delavnica z najstniki migranti in domačini Carinarnica

16.00: Rene Rusjan, vodstvo po razstavi v Mestni galeriji Nova Gorica
Vez med umetnostjo, učenjem in vsakdanjim življenjem, v sodelovanju z Likovno šolo v Mestni galeriji Nova Gorica (Julij Borštnik, Anja Kranjc, Katja Oblak)
Mestna galerija Nova Gorica

10.00–18.00: Sabina Đogić, 14 pesmi – Molitev za izgubljene pesmi
Filmska ustvarjalka vabi na točko za zbiranje izgubljenih pesmi, kjer boste zapeli pesem po spominu in tako obogatili nastajajočo zbirko.
Frančiškanski samostan Kostanjevica nad Novo Gorico

17.00: Zatvoritev festivala
Dvorišče cerkve Frančiškanskega samostana Kostanjevica nad Novo Gorico

Urnik razstav

Osrednja razstava v Mestni galeriji Nova Gorica bo na ogled od 2. do 9. decembra 2016, vsak dan med 9. in 19. uro.

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici (Ulica A. Diaz 5, Gorica, I) bo svoja vrata za ogled razstave delavnic animacije, filma, fotografije in bio-umetnosti na temo Mi odprla od 5. do 9. decembra 2016, med 10. in 15. uro.

Carinarnica – bivak urbane kulture (Erjavčeva 53, Nova Gorica) bo odprta od 2. do 9. decembra 2016, vsak dan od 14. do 17. ure.

Galerija TIR, Mostovna (Cesta IX. korpusa 99A, Solkan) bo odprta v petek in soboto od 21. do 23. ure ter v nedeljo, sredo in četrtek od 17. do 19. ure.

Goriška knjižnica Franceta Bevka (Nova Gorica) bo odprta od 2. do 9. decembra 2016, v času delovanja knjižnice.

Projekti postavljeni v Kulturno-informacijski stični točki (Železniška postaja Nova Gorica) bodo na ogled od 2. do 9. decembra 2016, vsak dan od 9. do 18. ure.

Trgovski dom (Korzo G. Verdi 52, Gorica, I) bo za ogled razstave odprt od 2. do 9. decembra 2016, vsak dan od 14. do 17. ure, za vnaprej dogovorjene skupine tudi izven.

Druga prizorišča festivala

Frančiškanski samostan Kostanjevica nad Novo Gorico – celodnevno dogajanje 9. decembra 2016, od 10. do 18. ure.

Kinemax (Travnik, Gorica, I) – prizorišče filmskih projekcij in pogovorov z umetniki.

Kulturni dom Nova Gorica – prizorišče filmskih projekcij, pogovorov z umetniki in znanstveniki.

Rotunda SNG Nova Gorica – 2., 3. in 6. decembra 2016 v večernih urah.

Univerza v Novi Gorici, Gorica, Rožna Dolina, Ajdovščina, Vipava – ekskurzija po laboratorijih in znanstvenih centrih.

Ob določenih terminih bodo na prizoriščih dogodki z umetniki, preverite program na spletni strani: http://www.pixxelpoint.org/ ali na facebook profilu festivala.

 


Arhiv: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16






Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica

Vodja projekta: Pavla Jarc
Tel.: 05 33 540 11
direktor@kulturnidom-ng.si

Koordinator projekta: Mateja Poljšak Furlan
Tel.: 05 33 540 15
mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Tehnični vodja: Tadej Hrovat
Fotograf: Matej Vidmar






partnerji



Trgovski dom Gorica, Dijaški Dom Nova Gorica, Frančiskanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici, Kinokašča, Carinarnica – bivak urbane kulture



sponzorji



Kemična čistilnica Slamič Alenka, www.masaze.com, www.racunalnik.biz, www.misteriji.si
(c)pixxelpoint 2016 . . . (design) BridA