PREDMET
Video kartica (tudi video adapter, grafična plošča, grafični adapter ali slikovni predpomnilnik ter razširitvena kartica, ki generira serijo izhodnih slik in jih pošilja na zaslon (npr. računalniški monitor). Pogosto se te kartice oglašujejo kot diskretne ali namenske grafične kartice, pri čemer se poudarja razlika med takšnimi in integriranimi grafičnimi karticami.
Grafična procesna enota (GPU) je specializirano elektronsko vezje, namenjeno hitri obdelavi in spreminjanju pomnilnika z namenom hitrejšega generiranja slik v grafičnem predpomnilniku, ki se nato prikazujejo na zaslonu. GPU-ji se uporabljajo v vgrajenih sistemih, mobilnih telefonih, osebnih računalnikih, delovnih postajah in igralnih konzolah. Sodobni GPU-ji zelo učinkovito obdelujejo računalniško grafiko in slike, njihova paralelna struktura pa omogoča učinkovitejšo obdelavo algoritmov, če jih primerjamo s centralnimi procesnimi enotami za splošno rabo, saj obdelava velikih paketov vizualnih podatkov poteka vzporedno. V osebnem računalniku je lahko GPU vgrajen v video kartico ali v matično ploščo.
UMETNIK / UMETNICA
Aram Bartholl ustvarja v polju, kjer se prepletajo internet, kultura in resničnost. Te raznolike komunikacijske poti dandanes razumemo kot samoumevne – a kako vplivajo na nas? Po paradigmi sprememb v preučevanju medijev se Bartholl ne sprašuje le o tem, kako človek uporablja medije, ampak ga zanima tudi, kako mediji vplivajo na človeka. Napetost med javnim in zasebnim, online in offline svet, zagledanost v tehnologijo in vsakdanje življenje - okrog tega se vrti njegovo ustvarjalno delo. Pri svojih javnih posegih in instalacijah Bartholl ugotavlja, kateri deli digitalnega sveta segajo nazaj v svet resničnosti - in kako. Aram Bartholl je član kolektiva internetnih umetnikov Free, Art & Technology Lab - F.A.T. Lab. V njegovih delih igrajo pomembno vlogo politika interneta, gibanje »naredi si sam« in razvoj interneta na splošno. Poleg številnih predavanj, delavnic in performansov so bila njegova dela razstavljena tudi v slovitem newyorškem muzeju sodobne umetnosti MoMA, Pace Gallery NY in Hayward Gallery London. Aram Bartholl živi in dela v Berlinu.

datenform.de