PREDMET
poleg tega, je serija spletnih eksperimentov avtoric Annie Abrahams in Martina Ruhsam, ki preiskujeta performativni potencial z računalnikom podprtega performansa. poleg tega, manjše od piksla je spletni performans, ki poteka v živo in je bil pripravljen posebej za festival Pixxelpoint. Z vzajemnim poslušanjem kretenj (v vizualnem in akustičnem smislu) avtorici soustvarjata koreografijo, četudi sta geografsko daleč ena od druge: Annie Abrahams je v Münchnu, Martina Ruhsam pa v Novi Gorici. Kot skupek fragmentov besedil in vsakdanjih predmetov ta predstava v živo predstavlja serijo povezav in odprtih razmerij med besedami in vsakdanjimi stvarmi. Vmesnik odnos med predmeti in živo besedo umesti v nekakšen okvir. Ta neimprovizirana kompozicija v realnem času, ki jo popestrijo številna naključja, raziskuje performativni potencial predmetov v vmesniku, ki običajno obdaja človeške glave.
UMETNIK / UMETNICA
Annie Abrahams ima doktorat (M2) iz biologije Univerze v Utrechtu in naziv MA2 Akademije za likovno umetnost v Arnhemu. Pri svojem delu uporablja video, performans in internet, prevprašuje možnosti in omejitve komunikacije nasploh, še posebej pa jo zanimajo načini komunikacije v smislu omrežij. Umetnica je dosegla svetovno prepoznavnost po svoji spletni umetnosti in je mednarodno priznana pionirka performativne umetnosti. V času od 2002 do 2005 je poučevala na oddelku za umetnost na univerzi Montpellier. Bila je tudi kustosinja na projektih InstantS, Breaking Solitude in serijo spletnih performansov Double Bind za panoplie.org (2006-2009). Leta 2012 je soorganizirala prvi Cyposium in objavila članek o komunikaciji s spletno kamero ter umetniški kolaboraciji v JAR #2. Leta 2013 je skupaj z Emmanuelom Guezom ustanovila projekt ReadingClub. Leta 2014 je objavila dve knjigi: estranger to e-stranger; in CyPosium - The Book, skupaj s sourednico Helen Varley Jamieson.

www.bram.org

Martina Ruhsam je koreografinja, uprizoritvena umetnica in pisateljica. Študirala je gibalne znanosti in performans v Linzu ter gledališke, filmske in medijske umetnosti na Dunaju. Od oktobra 2008 do marca 2009 je vodja oddelka dramskih umetnosti na teoretskem centru Tanzquartier, Dunaj. Leta 2011 je v založbi Turia + Kant izšla njena knjiga Kollaborative Praxis: Choreographie. Njeno umetniško delo in kolaborativni projekti so bili predstavljeni na različnih prizoriščih in festivalih v Evropi (npr.: Wiener Festwochen, Tanzquartier Wien, brut, Kino Šiška, Mladi Levi Festival, Museum of Applied Arts Vienna, Muzej sodobne umetnosti Metelkova) – pretežno v Avstriji in Sloveniji. Od 2007 do 2014 je večino performansov ustvarila v soavtorstvu s slovenskim vizualnim umetnikom in režiserjem Vladom Gotvanom Repnikom. Je tudi članica uredništva Maske, s svojimi predavanji pa se je predstavila tudi mednarodni publiki. Trenutno piše doktorat na univerzi Justus-Liebig-University v Giessnu.