Pila Rusjan in Dejan Štefančič

Odsev nezavednega

interaktivna vizualna postavitev
Finska, 2014

To delo je nastalo kot vaja v programiranju v odprtokodni platformi Arduino. Skupaj s soavtorjem sva želela s premikanjem vode ustvariti vzorce. Kasneje je delo postalo del moje raziskave, iskanja različnih oblik video slike v času. Moj cilj je bil ustvariti neskončno in vedno spreminjajočo se podobo v samostoječem objektu. Objekt je tako postal nekakšen umivalnik, v katerem odsev vode ustvarja vzorec na stropu. Vsebuje ultrazvočni senzor, ki skozi mikrokrmilnik sproža servo motor. Ta tako reagira na oddaljenost uporabnika od samega objekta in s tem ustvarja na zidovih različne vzorce.


Pila Rusjan

Pila Rusjan (1984) je videastka, ki deluje na področjih likovnih, uprizoritvenih, avdiovizuelnih ter intermedijskih umetnosti. Razstavlja v Sloveniji in tujini, umetniške rezidence vključujejo Brazilijo, Tajvan in Kirgizijo, nominirana je bila za nagradi ESSL in OHO. Je vodja raziskovalne enote FamulVideoLab (KD Galerija GT). Večinoma dela kot oblikovalka scenskih videov v gledališčih. Od leta 2010 ima status samozaposlene v kulturi. Diplomirala je na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici, kjer je absolventka magistrskega programa "Medijske umetnosti in prakse" in zaključuje študij na področju sodobnih umetniških praks.

 

Dejan Štefančič

Dejan Štefančič (1972) že več kot deset let deluje na področjih filma in televizije kot grip (kompozicija kamere), scenski delavec, tehnik razsvetljave, asistent kamere. Od leta 2012 s Pilo Rusjan sodeluje na področju vizualnih umetnosti kot snemalec, mojster luči, tehnični asistent. V tem delu prvič nastopa kot soavtor.