Luka Pompe

visuAR

interaktivna instalacija
Slovenija, 2014

Integracija dveh svetov - tehnologije in umetnosti. Še nedolgo nazaj so bili mobilni telefoni redkost, internet pa v povojih. Tehnologija, ki jo danes nosimo v žepu, je pred dvema desetletjema mejila na znanstveno fantastiko. V začetnih fazah spletnega mreženja je interakcija z drugimi uporabniki in sistemi na spletu veljala za nekaj umetnega oz. skoraj neresničnega. Tako je nastala skovanka "IRL" ali "In real Life". Danes je meja med "IRL" in virtualnim svetom zabrisana.

Kaj je resnično? Ali je verjeti našim očem in interpretaciji (vhodnih informacij) možganov?

Projekt visuAR z uporabo tehnologije postavlja virtualni predmet v "realen" prostor oziroma resničnost nadgradit z "ne-resničnim". S pomočjo telefona ali tabličnega računalnika si lahko uporabnik pričara nekaj trenutkov nadgrajene resničnosti.

 

Luka Pompe

Diplomirani inženir multimedijskih komunikacij. Že med študijem je deloval na področjih digitalnih medijev in razvoju sistemskih rešitev za mobilne terminale. Zadnja leta pa se posveča predvsem vizualni komunikaciji in novim medijem. Dobršen del leta 2014 je preživel v Kanadi (Toronto), kjer je delal in se izpopolnjeval na področju digitalnih medijev. Trenutno je študent magistrskega programa "Medijske umetnosti in prakse" na Visoki šoli za umetnost, Univerza v Novi Gorici, kjer se izobražuje na področju animacije in novih medijev.