Jan Robert Leegte

Drsniki (talno delo)

instalacija
Nizozemska, 1999

 

Postavitev Drsniki (talno delo) je kiparska različica spletnega dela brez naslova[drsniki] (untitled[scrollbars]), ki je nastalo leta 1997. Že od samega začetka, ko sem začel s spletnim ustvarjanjem na platformi brskalnika, sem to delo videl kot prostorsko platformo. Ta dela so mi dajala vtis instalacije. Delo z elementi uporabniškega vmesnika, kot so okvirji in drsniki, ki so bili umeščeni v kompozicije, mi je bilo zelo podobno ustvarjanju galerijskih instalacij. Dve leti pozneje sem delo z drsniki predstavil kot instalacijo v fizičnem prostoru. Da bi poudaril in izrazil otipljivost tega novega digitalnega medija, sem preprosto položil računalnik na tla in razstavil njegove drsnike.


Jan Robert Leegte

Jan Robert Leegte v svojem umetniškem ustvarjanju raziskuje fenomenologijo in konceptno razmišljanje digitalne snovnosti, ki je zaznamovala prihod računalnika in interneta. Leegte, ki ga je navduševal svet z računalniškega zaslona, je raziskoval kiparski potencial interneta, kot je ta obstajal od leta 1997 naprej, pri tem pa je sodeloval z umetniki kot so Peter Luining, Pavu, Jodi in Mouchette. Leta 2002 je pri svojem delu kot osrednji fokus začel uporabljati digitalne materiale v kontekstu galerijskega prostora, pri tem pa je želel premostiti prepad med spletno umetnostjo in svetom galerijske umetnosti. Raziskoval je tudi več "vgrajenih" možnosti iz galerijskega prostora v kontekstu zunanjega sveta; od urbanih posterjev v Aleksandriji v Egiptu do okrasnih stropnih slikarij v Bruslju. Pod vplivom nove generacij umetnikov surferskega kluba, kot so Constant Dullaart in Haarm van den Dorpel in kot član skupine Nasty Nets je svojo pozornost znova močno usmeril v internet. Pri tem je zanimivo, da se je kljub umikanju post-internetnega gibanja iz spleta v galerije sam začel tja vračati, saj ga je začel zanimati dramatični preskok v kulturi in tehnologijah spleta.
Njegova dela so bila razstavljena na številnih mednarodnih razstavah in festivalih, poleg tega pa je ves čas aktivno prisoten na spletu. Jan Robert Leegte (1973) je študiral likovno umetnost na rotterdamski akademiji Willema de Kooninga v Rotterdamu po zaključku študija na Univerzi v Delftu. Je profesor internetne umetnosti na amsterdamski Akademiji Rietveld, Arnhemskem ArtEZ in haškem KABK. Je tudi soustanovitelj raziskovalne platforme za internetno umetnost BrowserBased. Živi in ustvarja v Amsterdamu.
http://www.leegte.org