ˆIntimidad Romero

Adijo, Liz

Facebook profil Intimidad Romero (dokumentarni film)
Kolumbija, Španija, 2010-2014

Ta dvodelna instalacija vzpostavlja dialektično razmerje med dobo mehanske reprodukcije in dobo digitalne reprodukcije slik.
Tako je delo Adijo, Liz rezultat dejanja prisvojitve enega najbolj ikoničnih umetniških del prve dobe. Z manipulacijo poudarja, da v času digitalne reprodukcije poteka proces razkrajanja in razmeščanja pri ustvarjanju javne podobe znanih osebnosti in zvezd. Kot prikazuje Facebook profil Intimidad Romero, ta proces doseže najvišjo točko z ustvarjanjem spektakla iz vsakdanjega življenja, kar je neposredna posledica učinka digitalnih medijev in protokola web 2.0 pri razširjanju družabnih slik.


Intimidad Romero

Intimidad Romero (Facebook, 2010)
www.facebook.com/intimidadromero

Osebnost brez obraza, ki je znana po tem, da uporablja svoje intimne fotografije kot glavno sredstvo družabne interakcije na protokolu web 2.0. S spletnimi performansi Intimidad na medije gleda širše kot le na zbirko informacij – vidi jo kot ključno sestavino samooblikovanja identitete v sodobni družbi.
S svojim delom je pritegnila pozornost številnih masovnih medijev, kot so El Mundo, el País (Španija), Neural Magazine (Italija), Rhizome.org (ZDA) in Fast Company (ZDA).

"Intimidad je hkrati metafora in metonimija, ki predstavlja meje intervencije in samoupravljanja identitete v družabnih omrežjih... naših življenj na zaslonu. Tam se lahko osvobodimo samih sebe (ali pa se postavimo na eno stran), ko nastajajo nove ideje in poteka proces kolektivne izgradnje naših predstav in subjektivnosti. Intimidad se namreč v tej izgradnji postavlja na eno stran, razkriva odsotnost in tisto, kar je na kocki: intimnost, ki - v zadnjem trenutku - ne želi biti izpostavljena. Je onemogočena, nima obraza, zamegljena, 'brezčutna' razen slik v kontekstu, kot svetniški sij brez objekta, brez 'glavnega igralca'." Remedios Zafra: Intimidad R y un Cuarto Propio Conectado, 2012.