Gretta Louw

Prazne sobe

multimedijska / digitalna instalacija
Nemčija, Avstralija, 2011-2014

Eden od revolucionarnih vidikov interneta in digitalnih omrežij je, da nam omogočajo vseprisotnost. Tako lahko sedimo v pižami v domačem kabinetu in hkrati spremljamo predavanja prek družbenih medijev ali prenosov v živo prek spleta, ki se isti trenutek odvijajo na drugem koncu sveta; morda živimo le nekaj ur vstran od naših bližnjih, pa se z njimi še vedno redno srečujemo preko videokonferenčnih povezav in smo kljub razdalji neposredno udeleženi v njihovem življenju. Skype je postal del vsakdanjika, tako doma kot v službi. In vendar je povezava nepopolna. Omrežja lahko odpovedo. Naš sogovornik lahko zapusti računalnik in odide na stranišče, mi pa se nato pogovarjamo z belo steno, polno računalniških pikslov. Pričujočo instalacijo sestavlja serija spontanih zaslonskih slik, zbranih skozi obdobje več let. Te zaslonske slike prikazujejo trenutke v spletnih video klicih, ko se oseba umakne iz kadra. Takrat vidimo le okno, trenutek v omrežnem času, ko se povezava ne prekine, a na drugi strani ni nikogar. To nas opominja, da smo še vedno omejeni s telesom. Zaznamuje nas geografija. Strmimo v zaslon; in vendar sledi intimnosti ostanejo.

 

PERFORMANS V ŽIVO

Gretta Louw

Vsi lažejo [na internetu]

spletni performans
Sreda, 10. decembra 2014 ob 19h v Mestni galeriji Nova Gorica

Na začetku je internet za mnoge predstavljal svet anonimnega. Tam si lahko bil kar koli in kdor koli. Pa je to res? To ni pomembno. V klepetalnicah so uporabniki nasedali prevarantom in vsiljivcem; e-poštne prevare so se razvile v phishing napade; neodvisne kritike potrošnikov so se pomešale z virusnim marketingom, ki so ga plačevali proizvajalci; in portali za spoznavanje partnerjev in družabna omrežja so odprla nov teritorij za nepoštene in manipulativne posameznike, ki so lahko ustvarili lažno identiteto. Medtem pa je internet postal vse prej kot anonimen medij, saj nam na vsakem koraku sledijo, zbirajo podatke, poizvedujejo po nas v Googlu, nas elektronsko zalezujejo in analizirajo z algoritmi. A kljub temu plehkost ostaja: na internetu vsi lažejo - predpostavka je, da "anonimnost" in fizična oddaljenost medija takšno početje pravzaprav spodbuja. Vendar pa se moramo vprašati: ali je v spletu lažje lagati kot v resničnem svetu? Kako se spletne komunikacije (ki predstavljajo vse večji segment medosebnih komunikacij) spreminjajo glede na to osnovno prepričanje, da že sam medij ustvarja nepoštenost? V tem performansu Gretta Louw prek videokonference poskuša vzpostaviti pogovor s publiko v Novi Gorici, pri tem pa se trudi, da ji ne bi ušla niti trohica resnice. Kaj je resnično in kaj izmišljeno, in kolilko lahko sploh skrijemo - oziroma koliko resnice je vidne kljub lažem, kako lahko je lagati, kako se je današnje spletno okolje spremenilo od svojih "anonimnih" začetkov in kako pomemben dejavnik za medosebno povezovanje je zaupanje oziroma resnica?


Gretta Louw

Gretta Louw je multidisciplinarna umetnica, ki dela pretežno z digitalnimi mediji in spletnimi performansi. V svojem ustvarjalnem delu raziskuje zmogljivosti umetnosti kot orodja za raziskovanje kulturnih in psiholoških pojavov, zlasti v povezavi z novimi tehnologijami in internetom. Louwova je bila rojena v Južni Afriki, odraščala pa je v Avstraliji. Diplomirala je leta 2001 na University of Western Australia, leta 2002 pa je zaključila tudi študij psihologije. Nato je živela na Japonskem in v Novi Zelandiji in se na koncu preselila v Berlin leta 2007. V zadnjih letih je prejela finančno podporo za več projektov od nemških in avstralskih organizacij, poleg tega pa je bila habilitirana v Avstraliji, Izraelu in v ZDA. Njena dela so bila pogosto prikazana na razstavah, med drugim v New Yorku, Berlinu, Džakarti in Tel Avivu - tudi v številnih javnih ustanovah in muzejih, kot so Kunstmuseum Solothurn, Stadtgalerie Mannheim in Kunstverein Ludwigshafen. Leta 2012 je izdala svojo prvo knjigo z naslovom Controlling_Connectivity: Art, Psychology, and the Internet, ki ji je leta 2013 sledilo delo Warnayaka Art Centre: Art in the Digital Desert, in leta 2014 je izdala svoj prvi pregledni katalog del Works 2011-2014 / Arbeiten 2011-2014. Živi in ustvarja v Nemčiji in Avstraliji.

www.grettalouw.com