Constant Dullaart

Ime bloga/Blogname

privzetost
Nizozemska / Nemčija, 2011

http://blogname.tumblr.com

V računalništvu izraz "privzeto" pomeni nastavitev ali vrednost, ki se samodejno dodeli aplikaciji, računalniškemu programu ali napravi, brez vnosa uporabnika. Takšnim nastavitvam pravimo privzete nastavitve, zlasti pri elektronskih napravah. Iz slovarja Oxford English Dictionary izvemo, da se je začel izraz (angl. default) uporabljati sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja in nadomestil starejši pomen izraza, "neizpolnjevanje obveznosti". Namen privzetih vrednosti je običajno omogočiti napravi (ali vmesniku) takojšnje delovanje "neposredno iz embalaže". Običajno gre za pogosto uporabljeno ali vsaj uporabno nastavitev.
Dela Constanta Dullaarta vzpostavljajo dialog z uveljavljenimi digitalnimi standardi oziroma s "privzetimi vrednostmi", ki jih ustvarja omrežno okolje, pri tem pa izpostavljajo napetosti med digitalnimi mediji kot gibalom enotenja ter priložnostjo posameznika, da tudi sam postane medij. Njegova kratkoživa predstava na popularnem spletnem mestu Tumblr je prikazovala Youtube video, ki je prikazoval samo črno oziroma belo barvo v minimalističnem okolju standardne vizualne podobe te spletne platforme. Podobno kot pri njegovem delu Defaultism.com, ki je spreminjajoča se serija "portretov" formatov oblike spletnih strani, kjer vsebino učinkovito nadomeščata nesmiselno besedilo, ki ga grafični in spletni oblikovalci poznajo kot "Lorem ipsum", ter neprekinjen hrup množice v polni dvorani.


Constant Dullaart

Opus del Constanta Dulaarta raziskuje sodobne načine dostopa, vidnosti in (lažnega) predstavljanja dejstev, ki spremljajo globalno širjenje informacij in komunikacijskih tehnologij. Dullaart se odziva na vprašanja o transparentnosti spleta, skritih informacijah in večplastni infrastrukturi na spletu, pa tudi o razlikah med človeškimi in strojnimi prevodi. Dullaartovo delo je bilo predstavljeno v publikacijah, kot so Wall Street Journal, Guardian, Frieze, Art-papers, Dismagazine, Monopol, Rhizome, TAZ in Texte zur Kunst, pa tudi na mednarodnih razstavah v ustanovah, kot so New Museum, MassMoca in UMoca v ZDA, Rencontres d'Arles, Autocenter Berlin, Politehniški muzej v Moskvi in amsterdamski muzej Stedelijk. Študij je opravil na akademijah Gerrit Rietveld in Rijksakademie, živi in ustvarja pa v Berlinu oziroma Amsterdamu.
http://constantdullaart.com