Barbara Hindahl

DPI 2 / Tiskalnik

Belgija, 2011

Na nek način lahko primerjate slikovne datoteke za delo "Tiskalnik" z bobnom za luknjičaste ljudske gosli (hurdy gurdy).

Če na ink jet tiskalnik tiskamo slikovno datoteko, se glasba ustvarja mehansko. V tipografskih datotekah "DPI 2" in "DPI 3", se datoteke tiskajo z znaki in ločili, ki nimajo nobenega sintaktičnega smisla. Grafično zaporedje znakov na papirnatem robu oziroma na sredini lista ustvarja koreografijo položaja, gibanja in hitrosti ter ritma glave tiskalnika. Tako se ustvarijo oblike, gostota in razporeditev črk ter črte različnih dolžin. Ti elementi določajo melodijo in karakter tonalitete, ki jo želimo ustvariti.

Video prikazuje glavo tiskalnika med tiskanjem. Sliši se zvok tiskalnika. Svetla in temna območja na datoteki upravljajo gibanje in določajo položaj glave tiskalnika med tiskanjem. Včasih glava tiskalnika skoraj negibno stoji na mestu, nato pa se premakne vzdolž celotne dolžine podlage. Izredno gosti predeli besedila povzročijo tresenje tiskalnika. Hitri prehodi med svetlimi in temnimi predeli, ki nastanejo zaradi bliskovitih premikov glave tiskalnika, ustvarijo povezano gibanje in pokažejo drgetajoči pas glave tiskalnika, medtem ko se ritem pospešuje. Kontrast med hitrimi premiki in lenim počitkom glave tiskalnika ustvarja abstraktno zgodbo. Zgodba se dramatično razvija do katarze in vodi v razplet. Gledalci ne vedo, ali zgodbo pripoveduje film ali pa ta mogoče nastaja v njihovih glavah.


Barbara Hindahl

Samostojne razstave (izbor)

2014 Translation Error, Kunstverein Reutlingen
Dirt Fiction, Maerz Galerie Mannheim

2013 wenn es regnet, verzieht es sich, Kunstverein Ellwangen e.V.

2012 Standort Zeichnung, Kornhaus Galerie Weingarten
Ben's Play Room, Super Tuesday, Nassauischer Kunstverein Wiesbaden

2011 Freiheitsliebe, Galerie Umtrieb Kiel
Analogie des Digitalen, Stadtgalerie Saarbrücken
Angel of Abstract, Q-O2 werkplaats, Brüssel (BE)

2010 dpi 5, Saarländisches Künstlerhaus, Saarbrücken

2009 dpi, Blinzelbar im Frappant, Hamburg

2005 1_1, Yokohama Portside Gallery, Yokohama (JP)

2004 Warum gerade krumm?, Stiftung Wilhelm Lehmbruck
Museum, Duisburg
Zoll / Douane, Zollbrücken, Hamburg

2003 En passant/Brückenmusik IX, Deutzer Brücke, Köln