green desert / zelena puščava

Film Nostalgija (1983) Andreja Tarkovskega se zaključi s slavnim travelingom kamere, ki razkrije postopno prehajanje filmskega prostora iz podobe ruske pokrajine z glavnim junakom v okvirjajočo se podobo notranjosti toskanske cerkve. Zanjo se v tretji fazi nepretrganega posnetka izkaže, da je brez strehe in odprta za vremenske vplive, saj se prizor sklene s sneženjem v tem hibridnem interierju-eksterierju. Drugi primer je reklamna kampanja podjetja Diesel Global Warming Ready (2006) s podobami prostorskih kolažev, npr. Gore Rushmore kot obmorske pečine ali pa prizora barvitih tropskih papig v Benetkah namesto letečih podgan. Sicer zelo različni konkretizaciji združuje skupna tema, povezava dveh, na prvi pogled nezdružljivih prostorov na enem mestu. Posledica tovrstne prostorske katahreze pa je praviloma razkritje specifične družbenopolitične problematike, ki je lahko kompleksnejša, kot v primeru raziskave razmerja med ruskim razumevanjem življenjskega sveta in zahodnjaškim, ki ga predstavlja Toskana pri Tarkovskem, ali pa le na pol resna, kot v reklamni kampanji, ki želi ozaveščati globalne javnosti o problematiki varstva okolja s podobami šokantnih in obenem privlačnih ekosistemov, ki so že zdavnaj padli iz ravnovesja. Tema Pixxelpointa »zelena puščava« se nanaša torej na kontroverzno povezavo nečesa sicer lepega vendar obenem mrtvega, s pozitivnimi pomeni zelenine, ki je v puščavi seveda ni. Ostaja pot iz te zagate, vendar*r je predlagana možnost omejena na virtualnost tehnosimulirane realnosti. Drugi izhod pa je sprememba v človeku, ki si s prizadevnostjo izostri posluh za krhko ravnovesje v svoji okolici, ki ni zgolj predmet za izkoriščanje, ampak preplet plasti različnih svetov na isti geografski lokaciji, ti pa se kažejo različno različnim očem.

Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič

Biografija

Narvika Bovcon je novomedijska umetnica. Živi in dela v Ljubljani in Novi Gorici. Aleš Vaupotič je novomedijski umetnik in umetnostni teoretik. Živi in dela v Ljubljani. Skupaj vodita Društvo za povezovanje umetnosti in znanosti ArtNetLab, ki je v bilo v letih 2004 – 2006 nosilec nacionalnega programa na področju intermedijskih umetnosti. Kot umetnika sta razstavljala na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Izbrani kuratorski projekti:

  • Algoritmi vključevanja. ArtNetLab, Ljubljana & O3ONE, Beograd, 2007.
  • Koordinatorja selekcije Petra Weibla. 12. mednarodni festival računalniških umetnosti, Ljubljana, Maribor, 2006.
  • Open.Line – web art of database elements presentation/spletna umetnost prikazovanja elementov podatkovnih zbirk. 11. mednarodni festival računalniških umetnosti, Maribor, Ljubljana, Zagreb, 2005.
  • Izgubljeno s prevodom/Lost in Translation. 10. mednarodni festival računalniških umetnosti, Maribor, Ljubljana, Gradec, 2004.

    Katalog Pixxelpoint 2007