umetniki


Ursula Biemann (Švica)
Contained Mobility (Omejena mobilnost)

DVD, 21' 2004
Glasba: Roland Fisher

Ursula Biemann je rojena leta 1955 v Zürichu (Švica), kjer tudi živi in dela. Avtorica deluje kot video umetnica in kuratorka in poučuje kulturno teorijo in medije na Visoki šoli za umetnost in oblikovanje v Zürichu in Ženevi. V svojem delu se posveča vprašanjem, ki so povezana z migracijami, spolom in globalizacijo v spremenjenem svetovnem redu. Njen najnovejši projekt se osredotoča na prehodnost geografije Balkana, Turčije in Kavkaza, z namenom raziskati dinamiko ekonomskih in socialnih transformacij, ki se v tem času dogajajo na omenjenih območjih prek številnih velikopoteznih infrastruktur in transkulturnih kampanj.

Contained Mobility vstopa v začasno prekinjen čas translokalne oblike življenja ter se vpleta v politiko mobilnosti in obvladovanja. Projekt nam predoči sedanje stanje, ki izvira iz sprememb, nastalih med in okrog urejanja preseljevanj v Evropo. Dolgo trajajoča stanja pravnega izključevanja so vedno bolj podobna izkušnjam ljudi, ki jim ni dovoljeno, da bi se kjerkoli ustalili. Kar je bilo poprej stanje osvobojenosti, se je sčasoma učvrstilo kot glavni način obstoja migracij. Medtem ko nobena evropska država uradno ne krši zaveze do Ženevske konvencije o človekovih pravicah in azilu, dejansko ena za drugo sprejemajo in vpeljujejo brezpogojne zakone na nacionalnem nivoju, ki bodo konvencijo razvrednotili.

Prek zgodbe Anatola K. Zimmermana video pripoveduje zgodbo o sodobni, mednarodni in dobro obveščeni subjektivnosti, h kateri je doprineslo post-humanistično stanje s prečkanjem meja Schengenskih ozemelj. Anatol želi prikazati potujočega, ki raziskuje protokole dostopa v skoraj vsaki državi Evrope. Premika se skozi ne-civilna mesta, čaka na status na lokacijah, ki so na socialnem robu, živi življenje stalnega nepripadanja. Schengenska politika, še bolj poostrena zaradi 11. septembra, je sprožila val novih tehnologij v navigacijskih informacijskih sistemih ter nadzorovanja plovil in vozil s kontejnerji. Mi kljub temu vidimo sofisticirane metode in tehnologije, ki se razvijajo na obeh straneh: na strani oblasti, da disciplinirajo gibanje dobrin in ljudi; in na strani potnikov, ki prelisičijo omejitve ter dosežejo mobilnost in varnost. Boj med discipliniranjem mobilnosti in željo po lastni določitvi je stalno prisoten. /Contained Mobility/ se nanaša prav na obe strategiji in med njima predlaga korelacijo z uporabo potujočega prevoznega kontejnerja, uporabljenega kot prizorišče za ta geografski performans, saj istočasno označuje kvaliteto zaprtosti in omejevanja svobode, kot tudi sistematiziran promet po vsem svetu.
www.geobodies.org

Bureau d'etudes (Urad za raziskave)
Leonore Bonaccini, Xavier Fourt (Francija)

World Government Map (Zemljevid svetovnega nadzorstva)

Bureau d'études je bil leta 1998 ustanovljen v Parizu. Skupino sestavljata francoska medijska umetnika – Leonore Bonaccini in Xavier Fourt. Bureau d'études se osredotoča na mapiranje spornih vprašanj svetovnega nadzorstva.

S svojim delom Bureau d'études nadaljuje tradicijo, ki je bila zelo popularna v 70-ih letih in namenjena mapiranju finančnih struktur na nacionalnem nivoju. Medtem ko so zgodnji poizkusi ostali na mrtvi točki v 80-ih, je francoska umetniška skupina ta trend prevzela in začela mapirati nova vprašanja svetovnega nadzorstva. Tako Bonaccini in Fourt razvijata piktografske instalacije, ki se ukvarjajo s temami, kot so omrežja podatkovnih sistemov, »bio« vojna in gibanja globalnega odpora. Vizualizirata distribucijo moči v različnih oblikah, politično, kulturno in finančno na globalni osnovi ter pokažeta odnose med raznimi vključenimi akterji. Svoje instalacije pogosto razvijata v sodelovanju s kulturnim teoretikom in novinarjem Brianom Homesom.
bureaudetudes.free.fr
utangente.free.fr/anewpages/new.html

Eastwood (Srbija in Črna gora)
Civilizacija IV – Doba imperija

računalniška igrica

Eastwood je skupina, ki se posveča raziskavi odnosov med informacijsko tehnologijo in kulturnimi praksami. Eastwood vzpostavlja platformo za razumevanje osnovnih principov informacijske družbe in širših posledic, ki jih nov družbeni in razredni sistem prinaša.

Civilizacija IV – Doba imperija je računalniška igrica, ki ustvarja družbeno-ekonomski model, mapira procese, pretoke, vzporednice in diferenciacije tržišča. Ta model simulira aktivnosti nekaterih največjih svetovnih korporacij informacijske tehnologije. Igrica razkriva delovanje dandanašnje kompleksne mašinerije informacijske tehnologije na najbolj nazoren način. Znotraj svojih parametrov vključuje vlogo vojaško-zabavne industrije, nematerialnega dela, farmacevtske industrije, mrežne ekonomije, poslovnega vohunjenja, mehanizmov nadzora, seksualne oz. pornografske industrije, terorizma, Foucaultovega koncepta “governmentality”, shizofrenije.
www.eastwood-group.net

Ewen Chardronnet (Francija)
»Semaphore«: Euro-Nav

instalacija Ewena Chardronneta v sodelovanju z Aljošo Abrahamsbergom in Markom Peljhanom

Ewen Chardronnet, rojen leta 1971 v Bretaniji (Francija), je študiral naravoslovje in delal kot vremenski analitik, radijski in radarski operater za obalne straže. Kasneje se je preselil v Pariz, da bi študiral novinarstvo in informacijske sisteme. Bil je aktiven član Asociacije Avtonomnih Astronavtov (1995-2000) in leta 2001 izdal antologijo o mreži, "Quitter la gravité". Skupaj z Ubaldom Hirchom je izdal je tudi elektronsko glasbo v sklopu projekta XKV8, ki se izvaja v najrazličnejših kontekstih. Leta 2000 je so-ustanovil umetniško agencijo Ellipse in je sodeloval pri raznih projektih (Acoustic Space Lab, Signal Sever, Université Tangente in World-Information.Org). Redno sodeluje z Markom Peljhanom; bil je ključen član projektov Makrolab na Škotskem, v Benetkah in Helsinkih. Sodeloval je pri projektu »MIR 2003 – zero gravity parabolic flight«. Skupaj z RIXC, Radioqualia in Peljhanom je prejel nagrado Leonardo-@rt Outsiders New Horizons Prize 2003 za instalacijo ACOUSTIC SPACE LAB - OPEN SKY v času "Space Art" razstave na Maison Européenne de la Photographie v Parizu.

Semaphore je okoljsko-kartografski in psiho-umetniški projekt o reprodukciji in konverziji za civilne namene, se pravi o vlogi, ki jo imajo obmorski kontrolni stolpi (radijski zvoki in radarski nadzor podob). Projekt Semafor se zanima predvsem za gradnjo orodij in odprtih sistemov za ljudske organizacije, ki se ukvarjajo s pomočjo pri migracijah, morsko ekologijo in ekologijo spektra. Projekt želi raziskati vlogo signalnih naprav (uporabljenih v obalnih kontrolnih stolpih) in njihovo uporabo pri radijskih komunikacijah, radarjih, sonarjih, v meteorologiji, reševanju iz morja in vojaškem nadzoru. Da bi to raziskal, je Ewen Chardronnet preučil linije trajektov, dokumentiral promet in z GPS-om sledil poti; preiskal obale in obiskal kontrolni stolp v pristanišču Dunkerque; sodeloval pri neavtorizirani misiji, kjer naj bi 200-metrski tanker prepeljali v pristanišče Dunkerque. Skupaj z Aljošo Abrahamsbergom sta uporabila radijske skenerje, da sta zabeležila akustični prostor radijskih komunikacij regije med dvema obiskoma v Dunkerque in Rotterdamu, kjer sta tudi začasno instalirala in uporabila Radarsko Enoto 'trust sistem 77' slovenske umetniške agencije Projekt Atol.

Euro-Nav
Instalacija, ki bo predstavljena na Festivalu Pixxelpoint se osredotoča na trikotnik Calais-Dover (Francija-Velika Britanija), Hull (severovzhod VB) in Europort-Rotterdam (Nizozemska), stičišče pomorskih poti, z ladjami usmerjenimi proti omenjenim pristaniščem, Severnemu in Baltskemu morju, Kanalu in Atlantiku. Prehod med Calaisom in Doverjem je najožji del Kanala (kjer pod morjem teče EuroTunnel) in skozenj prehaja najpomembnejši tovorni promet v Evropi. Tankerji, supertankerji in vojaške ladje se vozijo mimo Calaisa. Calais je tudi priljubljeno postajališče beguncev (ne dolgo nazaj: afera v kampu Sangatte), ko skušajo ilegalno vstopiti v Anglijo skozi Tunel ali na trajektih. Delo je bilo navdahnjeno z zgodbo naftnega tankerja Prestige, ki je zapustil Ventspils (Latvija) in šel mimo pristanišča Dunkerque (poleg Calaisa in belgijske meje) pred pristankom na Portugalskem. Prestige je le eden izmed mnogih tankerjev, kamor se v pristanišču Ventspils (Latvija) pretovarja nafta, prepeljana po vlaku iz Rusije in je namenjena proti Atlantiku. Kot vemo, mednarodni morski zakoni pogosto niso najbolj spoštovani in neodgovorne naftne družbe so v zadnjih 30ih letih prispevale k mnogim črnim madežem na tej poti.

Miha Ciglar (Slovenija)

Miha Ciglar (Maribor) je skladatelj in zvočni umetnik. Študira na Akademiji za glasbo in gledališče v Gradcu (Avstrija). Od leta 2001 se predstavlja z lastnimi skladbami za saksofon, kitaro, vibrafon, elektro-akustičnimi in interaktivnimi plesnimi performansi, računalniško glasbo in avdio-vizuelnimi inštalacijami na različnih umetniških festivalih po celem svetu.
www.ciglar.mur.at/index.html

Jaanis Garancs (Latvija)
Big Brotherhood Browser (Iskalnik velikega bratstva)

Jaanis Garancs je bil rojen v Latviji, leta 1973. Je medijski umetnik in svetovalec na področju interaktivnih instalacij, multimedijskih performansov, kreativnih projektov z virtualno resničnostjo in medmrežjem. Leta 2003 je magistriral iz avdiovizualnih medijev na Akademiji za medijske umetnost (KHM) v Kőlnu v Nemčiji. Nagrade za kreativno delo vključujejo tudi Prix Ars Electronica 1998 Award of Distinction (2. mesto v kategoriji .NET– skupaj z E-Lab teamom), Linz, Avstrija.

Pri projektu Big Brotherhood Browser gre za izmišljeni scenarij o državi, kjer imajo vsi njeni državljani pri rojstvu vsajen čip osebne identitete in stalno replicirajo mnoge od njihovih čutnih izkušenj v vladne, javne in zasebne mreže. Več nivojev z drugimi deljene zasebnosti ustvari večkratne prisotnosti, ki dopuščajo klientom mreže, da npr. locirajo nekoga v mestu ali 'obiščejo' oddaljeno zabavo »očmi na daljavo« (vgrajene kamere) in »ušesi na daljavo« (mikrofoni), ki jih nosijo 'agenti'. Instalacija ta scenarij predstavlja kot interaktivno zgodbo, kjer obiskovalec sreča nekaj podobnega »navigacijski konzoli« za »Iskanje velikega bratstva«, kjer lahko vsak pogleda v različne modelirane situacije in izkusi to stereoskopsko (3D) podobo in obkrožajoč zvok, sintetiziran s pomočjo računalnika.
www.garancs.net/en/
cellulae.x-i.net/bbb

Lina Kovačević (Croatia)
Mail circle(s)

Lina Kovačević (Zagreb, 1979) dela kot samostojna 'static&moving' oblikovalka in kot članica nekaj kolektivov. Njeno delo zajema grafično in medmrežno oblikovanje, večinoma v kulturnem in neprofitnem sektorju. V sklopu založbe Egoboobits (izbriši 'labela') deluje znotraj GNU – girl power lounge; ženskega avdio-video kolektiva, ki se ukvarja predvsem z objavljanjem avtorskih del pod 'copyleft' licenco. Razstavljala je na različnih domačih in mednarodnih razstavah, kot VJ je nastopala na kar nekaj festivalih (Club Transmediale, Berlin; Contact Europe, Dunaj; Steierische Herbst in ExitSpace, Graz; Ars Electronica, Linz; Musical biennale, Zagreb; Urban Festival, Zagreb). Za svoje delo je bila nagrajena na področju grafičnega oblikovanja (Magdalena Festival Vizualnih Komunikacij, Maribor; ID annual design review, idealist.org), njena interaktivna medmrežna instalacija editthisbanner.net je osvojila 1. nagrado na Festivalu Prvih, ki se je odvijal v sklopu Zagreb Film Festivala, leta 2003.

Mail circle(s) je aplikacija s pomočjo katere se vizualizira vsebina določenega elektronskega poštnega predala. Deluje na način uporabe principov imenovanja in elektronske pošte v izdelavi vmesnika, znotraj katerega je vsakemu elektronskemu pismu, odvisno od njegove vsebine, dodeljen posamezni grafični simbol. Vsako elektronsko pismo je prikazan glede na določene parametre (ali je bila elektronska pošta prebrana, pošiljatelj, velikost v Mb, datum, mailing lista ali 'Spam' pošta itd), le-ta deluje kot grafični element na dinamični mapi, ki v realnem času prikazuje stanje elektronskega poštnega predala. Zveze med posameznimi elektronskimi pismi (Re:, Fwd:) so vizualizirane z linijami, prikazana pa je tudi legenda z opisi vseh simbolov, npr. pošiljanje 'spam' pošte se bo odražalo s povečanim številom rumene barve in bo hkrati spreminjalo položaj ter velikost elementov na koordinatnih oseh. Na ta način lastnik elektronskega poštnega predala in pošiljatelji medsebojno kreirajo vizualno celoto, ki se spreminja glede na njihove komunikacije. Mail circle(s) deluje kot svojevrsten prikaz socialnega življenja lastnika določenega elektronskega poštnega predala. Lahko se ga uporablja kot komparativni model raziskovanja komunikacijskih in družbenih struktur posameznikov znotraj mreže ali pa enostavno, kot ohranjevalnik zaslona, ki nas opozarja, ko smo naročeni na preveč mailing list.
www.editthisbanner.net

Son:da (Slovenija)

Kolektiv Son:da je bil ustanovljen leta 2000. Sestavljata ga Metka Golec (Maribor, 1972) in Miha Horvat (Maribor, 1976). Oba avtorja sta študirala na Akademiji za likovno umetnost in na Akademiji za uporabno umetnost na Dunaju ter na Akademiji za likovno umetnost in na AGRFT-ju v Ljubljani. Razstavljala sta na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Živita in delata na Dunaju in v Ljubljani.

Son:da fetišizira obrobne vsakdanje predmete tehnološke dobe, kot so vtičnica, vtikač, polnilec za mobitel, kabel. Nastajajo ikone, risane z računalniško miško, ki v nasprotju s paradoksalnim iluzionizmom Reneja Magritta govorijo: »To je vtičnica!« Natančno to, kar smo skrili za omaro, bomo zdaj kot sliko namestili na steno pred naslanjač in občudovali minimalizirano estetsko in funkcionalno popolnost tehničnega objekta. Brez nje, vtičnice, ni komunikacije s svetom. Po drugi strani je objekt v podobi-zgodbi tisti, ki nakazuje pogoje bivanja. Fetiš tvori bistvo suspenza metaforične scenografije: ljudje-bube, oviti in obešeni na kabel z vtikačem ali exuperijevski ožičeni človek, ki nosi rdečo rožo namesto v izključenem lastnem planetu v vesolju, po sili razmer v vključenem postindustrijskem okolju, nabitem z žicami, ki kipijo od povsod in zbujajo paranojo. Te podobe, ki se s filmsko naracijo vrtijo okoli sodobne objektnosti, bi se lahko izpele v animiranem celovečercu. In kaj imajo risbe skupnega s prostorskimi in zvočnimi instalacijami? Učinek brnenja, motnje, šuma. Zato je podoba vtičnice genialna. Kljub tihožitni atmosferi v nehotenem pričakovanju priklopa, slišimo električni šum.
connected.mur.at/sonda/

Tuomo Tammenpää (Finska) + Tamas Szakal (Madžarska)
Float (Pluti)

Lokativna zvočna instalacija za trajekt ISEA

Tuomo Tammenpää je deloval na področju fotografije in grafičnega oblikovanja. Na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Helsinkih (UIAH) je diplomiral iz fotografije in v Media laboratoriju te univerze (UIAH) iz fotografije in interaktivne umetnosti magistriral. V 90-ih letih je s svojimi video in medijskimi instalacijami sodeloval na več razstavah na Finskem, Skandinaviji in Osrednji Evropi. Trenutno dela kot kreativni direktor v helsinškem podjetju The Mindworks Ltd., ki se ukvarja z digitalnim oblikovanjem.

Tamas Szakal je študent na Akademiji za vizualne umetnosti / HGB Leipzig. Med šest-mesečnim pripravništvom v laboratoriju MARS Lab dela na umetniških konceptih za mobilne internet streaming sisteme in njihovo povezavo z interaktivnimi okolji.

Trajekt potuje skozi zemljevid in se giblje visoko nad morskim dnom, včasih je v plitvini, včasih globoko spodaj. Prehod v času generira tok različnih podatkov kot je vodna globina, hitrost, smer in lega. Na površju so oblike otokov in obalne linije, narisane na morju, radar sporoča razdaljo do drugih plovil. Veliko število poti ladij in prehodov, ki povezujejo države in mesta skupaj napletajo ogromno nevidno mrežo poti. Potovanje nam poda veliko informacij, ki jih drugače ne bi mogli videti ali slišati.

V projektu Float je ladja vodja igre in pot je proga. Obkrožajoči otoki postanejo vzrok za zvočno instalacijo. S predhodno določenim okvirom ladja predvaja posnetek, ko se premika iz enega mesta na drugo. Če vzamete trajekt na Baltskem morju, ste običajno samo prevažate ali zabavate na krovu. V vsakem primeru so morje, lokacija, globina, okolje nepomembni. Ta zvočna instalacija v zvoku predstavi vse nevidne dimenzije in tihe plasti podatkov. Vsi podatkovni tokovi: GPS koordinate, razdalja do otokov, globina, smer in hitrost so prevedene v zvoke in filtre za kontrolo zvoka v realnem času. Rezultat je počasno razvijajoča se zvočna slika, ki vabi popotnika, da ji pogosto prisluhne in si vzame čas. Ustvarimo izkušnje, kjer se poslušalec zave poslušanja lokacije v sredi ničesar.
www.needweb.org/box/float/

Pall Thayer (Islandija)
PANSE

Pall Thayer je islandski umetnik, ki živi in dela v Reykjaviku (Islandija). Njegovo umetniško delo je primarno osnovano na zvoku in običajno uporablja računalnike, da vključi interaktivnost in raziskuje različne odnose med zvočnimi in vizualnimi podobami. Študiral je umetnost na islandski Akademiji za umetnost kot tudi na Univerzi v Minnesoti in Helsinški Akademiji za umetnost. Imel je tri samostojne razstave in razstavljal v več skupinskih v Islandiji, na Danskem, v Kanadi in Ameriki, kjer je predstavljal tako fizične instalacije in omrežne projekte. Trenutno poučuje na vseučilišču Armuli in na Šoli umetnosti v Reykjaviku. Poučeval je tudi na Islandski umetnostni akademiji.

PANSE je akronim in pomeni Public Access Network Sound Engine (zvočni motor javno dostopne mreže). To je avdio program z vgrajenim tcp strežnikom, ki je stalno v teku. To naj bi bila odprta platforma za eksperimentalno interaktivno avdio-vizualno mrežno umetnost in je odprta do vseh. Tako imenovane "module" (kliente) lahko ustvarimo z aplikacijami Flash, Java, Perl ali s čimer koli, kar vam pade na pamet. Lahko se ji pošilja sporočila, da nadziramo zelo fleksibilni avdio, ki je postavljen kot dva šestnajststopenjski sekvenčni napravi, monofonski synthesizer in generator efektov. Ampak prav tako odvaja numerične podatke o posnetku, ki je predvajan. Te podatke lahko uporabimo za kontrolo vizualnih predstavitev. Zanimivo je videti, kako oblikovanje vmesnika vpliva na način reagiranja ljudi na ta projekt. Kot pri njegovih predhodnih projektih, je PANSE narejen za več uporabnikov, torej če je z njim v interakciji več ljudi hkrati, bodo videli in slišali, kaj delajo drugi. Zato jih avtor raje poimenuje moduli, kot pa klienti. To je kot modularni synthesizer, kjer posebne enote nadzirajo posebne vidike dogajanja. Pri PANSE-u, vsi vmesniki ne dovoljujejo kontrole nad vsemi parametri. Dejansko je trenutno samo en vmesnik, ki dovoljuje kontrolo nad različnimi parametri.
this.is/pallit/

Version magazine
The Map of the World (Zemljevid sveta)

Člani: Gabriela Vanga, Ciprian Muresan, Mircea Cantor

Version magazine je bil ustanovljen leta 2001 v Cluj-Napoca v Romuniji. Člani so nastopali kot skupina umetnikov do januarja 2003 pod imenom Super Us. Živijo in delajo povsod.

The Map Of The World je zemljevid sveta, tiskan v dimenzijah 137x232cm in pritrjen na kovinskih ploščah. V kontrastu z običajnim zemljevidom so umetniki izbrisali imena držav in prestolnic. Pustili so samo upravne meje.

Prestolnice, ki so pritrjene z magnetsko podporo, lahko premikamo po površju zemljevida. Ideja se je izoblikovala leta 1999, medtem ko je član skupine živel v Franciji in drugi še vedno v Romuniji. V razgovoru se jim je porodila ideja... kaj pa če bi bila Bukarešta v Franciji? To je bila ena od odskočnih točk tega projekta: želja po gibanju, spreminjanju mest, preoblikovanju kontekstov drugih ali, kot je rekel Deleuze, "področja kontakta". Od takrat so si skušali izmisliti orodje dialoga in rezultat je viden v The Map Of The World. Temu pravijo orodje, ker o njem ne razmišljajo kot o »umetniji«, temveč kot o »pripomočku« za debate, intervencije ali delavnice, ki so povezani z različnimi problemi, kot so globalizacija, kulturna emigracija, standardizacija turistov, poti in različne vrste prekrškov.

Prvič so The Map Of The World predstavili v okviru konference v FRAC ALSACE. Publika je prišla in se z njim igrala. Igralni del projekta ima pomemben pomen zanje, ker osvetljuje, kakšni bi bili ekstremi in relevantni odnosi kritičnega subjektivizma, ki podčrtuje očitna mnenja in reakcije na medijske "klišeje". Na primer ljudje, ki se selijo v Jeruzalem in ne v Washington, se v tej igri laže premaknejo, vendar je to lahko v medijih obravnavano kot problem. S premikanjem glavnih mest so ljudje izrazili mnenje, verbalno pospremili svojo izbiro, s premikanjem Londona v Bagdad, nadomeščanjem Pariza z Alžirom in Tunisom ali premikanjem Monaka na Južni pol, da bi ga shladili. Podobno so ravnali tudi z Versaillsko pogodbo, kjer so bili narejeni zemljevidi vplivov, s pregledom svetovne ureditve.
www.versionmagazine.com

Seznam del, ki so bila sprejeta na Pixxelpoint 2004:

Statične slike

Abe Yoshiyuki - Nak 2004 I
Abe Yoshiyuki - Nak 2004 II
Calen Terry - 314
Calen Terry - 402
Catalin Stefan Popa - Broken Line 1
Catalin Stefan Popa - Broken Line 2
Curtacci Sergio - Nostalgia
Curtacci Sergio - Solitudine
Mihaylova Vessela - How to be Sure Which is My Direction 1
Mihaylova Vessela - How to be Sure Which is My Direction 3
Rizzo Riccardo - Beta release
Rizzo Riccardo - Human Map
Soban Bogdan - Globina 7.27
Soban Bogdan - Globina 9.08
Welch Lee - At Which Point
Welch Lee - Untitled

Interaktivna umetnost

Narvika Bovcon, Ales Vaupotič - Solaris
Howe C. Daniel - net.audiomata
Malte Steiner - CellLab
Subbaiah Kiran - Use_me.exe
Velkavrh Urban - Gravity

Animacije

Duke William - Counting Counting They Wer All the Time
Duke William - Virtual Velocity
Espen Tversland - Kinesthesia vers0201

Glasba

Behrens Marc - Kosovo Requiem - Cerebral
Devens Paul - YSRL
James Wyness - Dislocation
Kovacz Balasz - Spatiophonic Study




Vnesite vaš email za prijavo na okrožnico.


Lahko se odjavite kadarkoli, sledeči navodilom v okrožnici, katera je poslananekajkrat na leto.